tiistai 8. joulukuuta 2015

Valmiita pikkuisia

Jotakin olen saanut valmiiksikin, vaikka tuntuu että aika menee tusatessa edestakaisin, eikä mitään synny.

Nyt kun katson noita käpyjä, niin ripustusvarsi näyttää liian pitkältä. Täytyy kokeilla kuuseen.

Kynttiläpajalla

Pöytäkynttilöistä tuli aika jötiköitä :) Nämä ovat vielä käsittelemättä lopulliseen muotoonsa.

Valkoisessa näkyy selvästi taitamattomuuteni: muotissa odotellut massa ehti jäähtyä liikaa, kun välillä kävin näpräämässä kuusenkoristeita tai jotakin muuta. Massa on monena erillisenä kerroksena, jotka erottuivat kun leikkelin kynttilöitä irti muotista. Muottina oli muovinen tuikkukippo, johon tökötin massassa kastettuja ja jäähdytettyjä sydänlankoja 4-5kpl. Sitten rikoin muotin ja leikkelin massan osiin niin että keskelle jäi sydänlanka. Ei mikään huippuhyvä systeemi. Seuraavaksi aion käyttää metallikippoa ja pitää tarkemmin silmällä kerrosten jähmettymistä. Oppia ikä kaikki.

Kynttilöitten valaminen on ihan ammattihommaa, näköjään. Mutta aion sen oppia, sillä massaa eli opettelumateriaalia on vaikka muille jakaa. Itse asiassa olen kynttilän loppuja kerännyt jo edelliseltä joululta, tarkoitukseni oli tehdä 1:1 kynttilöitä. Ostomassaakin on pussillinen, ja väripusseja. Materiaalia riittäisi mineilyyn seuraavaksi sadaksi vuodeksi.
Yölliset liemet ovat kovettuneet kattiloihinsa. Homma jatkuu illalla.

Kynttilöitä valamassa

Maria Malmströmin kirjassa on ohje, jota en pysty noudattamaan kirjaimellisesti. Painoksi ei löytynyt mitään ongenpainoja, niin laitoin sitten lasihelmiä, joiden läpi pujotin sydänlangan. Sekin on minulla jotakin ohkaisempaa kuin suositeltu kalastajalanka.
Kastaessa huomasin että tuollainen suorakulmainen helmi toimii paremmin kuin pyöreät. Kuvassa näkyy että yhdessä helmessä on vielä kaikki kastamiskerroksilla kerääntynyt kynttilämassa pinnassa. Muista olen sitä poistanut, sillä siihen syntyy pitkä roikko alapuolelle. se estää kastamasta tarpeeksi syvälle. Tähän pitäisi olla kapea ja syvä kattila, tai paljon enemmän sulatettua massa kuin minulla tässä on.
Nyt tekisi mieli tehdä pöytäkynttilöitä samalla, kun massa on sulana. Vaan mistä muotit?

Minulle on täysi arvoitus miten niistä saa samankokoisia ja kauniisti suippenevia. Tuntuu tulevan eri paksuisia ja eri pituisia.
Lähden nyt etsiskelemään muotteja pöytäkynttilöille. Ja niiden sydänlangan kiinnittäminenkin pitää ratkaista.